Gyerekekkel is könnyen elkészíthető mézeskalács receptek
Ahogy közeledünk az Ünnepekhez, egészen biztosan Önnek is egyre többször jut eszébe, mi legyen a karácsonyi menü, milyen finomságok kerüljenek az asztalra. Amennyiben idén még a gyerkőcöket is szívesen bevonná a készülődésbe, szeretettel ajánljuk figyelmébe ezeket a finom mézeskalács recepteket.
Hiszen mézeskalács nélkül a Karácsony sokak számára elképzelhetetlen, ahogy anélkül is, hogy a csemeték ott sürögjenek a konyhában, csillogó szemekkel figyelve, mi készül, ujjacskáikat bele-bele mártva a tésztába, és lelkesen segédkezve a gyúrásban, formakinyomásban. Szóval elő a sütikiszúrókat és vessék bele magukat az alkotásba.
Puha mézeskalács recept
Egyszerű, nagyszerű és finom. Gyorsan elkészíthető, ráadásul a gyerekek is könnyen megtanulhatják. A kész mézeskalácsokat pedig akár kedvük szerint ki is díszíthetik majd. Az eredeti recept a Rama Karácsonyi sütemények című könyvében is megtalálható.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
20-25 dkg porcukor
30 dkg margarin
2-3 teáskanál szódabikarbóna
kb. 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
2,5 dl méz (kb. 1 bögrényi)
3 db tojás
Sütési idő: kb. 10 perc, 180 fokos sütőben.
Kb. 100 db mézeskalácsra elegendő.
Elkészítés
Nem kell mást tenni, mint a hozzávalókat óvatosan összedolgozni, majd egynemű tésztává gyúrni. Ha a margarin túlságosan kemény, érdemes egy kicsit előmelegíteni. Legyen azért kéznél a leírtakon kívül még némi liszt, ha esetleg ragadna a tészta, könnyen hozzáönthetnek egy keveset.
Ezek után a mézeskalács tésztáját lisztezett deszkán nyújtsák ki, nagyjából egy centi vastagra. Vagy, ha nem szeretik a pufók formákat, akkor annál vékonyabbra, viszont úgy megvan az esélye, hogy nem lesz olyan puha a végeredmény. Ezt követően már jöhetnek is a kedvenc sütiformák, hogy cuki alakokat szaggassanak velük. Végül a mézeskalácsformákat tegyék sütőpapírral bélelt tepsibe, és mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe 8-10 percre. Most már csak a sütést kell megvárni, valamint azt, hogy egy picit kihűljenek a formák. Aztán engedjék szabadjára a fantáziát és alkossanak aranyos díszítéseket a mézeskalácsokra.
Bögrés mézeskalács recept
Ugyancsak egyszerű és természetesen hasonlít az előző recepthez, ám itt elegendő bögrét használni. A hagyományos mérőeszköz a 2,5 dl-es változat, de a lényeg, hogy mindent ugyanakkora bögrével mérjenek ki, és nem adódik gond az arányokkal.
Hozzávalók:
1,5-2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
1/4 bögre méz (lehet picit több, de akkor szükség lehet még lisztre)
1 teáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 db tojás
Sütési idő: kb. 10 perc, 180 fokos előmelegített sütőben
Kb. 50 db mézeskalácsra elegendő
Elkészítés
Az előző receptben leírtak szerint, ezt is dolgozzák össze egyneművé, nyújtsák ki, szaggassanak formákat, és tegyék előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Majd következhet a díszítés, és a család megörvendeztetése a finom sütikkel.
Jó étvágyat, és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk az egész családnak!